De paus in Afrika: Kenianen gaan gemakkelijk op de knieën

IMG_1631999kkkkkk

Er heerste een pauselijke sereniteit. Nairobi raakte overspoeld met witgekapte vrouwen en mannen met witte boorden: honderdduizenden gelovigen trokken naar de hoofdstad voor de paus, voor een spirituele ervaring. Een doorgaans cynische kijk op de Keniaanse politiek maakte plaats voor een meer morele visie. Armoede, milieuvernietiging, uitbuiting, werden nu benoemd als zondes. Bij de officiële ontvangst, waar  ook de twee voormalige presidenten Daniel arap Moi en Mwai Kibaki aanwezig waren -beiden in het verleden verwikkeld in grove corruptieschandalen- vroeg president Uhuru Kenyatta  de paus voor hem te bidden in zijn strijd tegen corruptie.

Kenianen gaan gemakkelijk op hun knieën en roepen God aan voor aardse politieke zaken. Aanhangers van Uhuru’s bondgenoot, vicepresident William Ruto, organiseerden onlangs wekelijks gebedsdiensten voor een goddelijke interventie om de vicepresident te redden van “het neokoloniale ICC”, het Internationale Strafhof in Den Haag. Daar moet hij zich verdedigen wegens misdaden tegen de menselijkheid begaan tijdens het verkiezingsgeweld in 2007/8. Tientallen parlementsleden, tribale en religieuze leiders en andere aanhangers van William Ruto hieven iedere week hun handen ten hemel. Met als decor een affiche van Ruto vol Bijbelteksten.

“Een tomeloze vorm van minachting voor het ICC”, noemde Chile Eboe-Osuji, een rechter bij het ICC, deze gebedsbijeenkomsten . Waarop president Uhuru Kenyatta terugsloeg: “Geen enkele rechter kan Kenianen ervan weerhouden te bidden”.

De gebedsdiensten passen in een patroon van intimidatie. In Kenia werd al één getuige in de zaak van Ruto vermoord en er zijn ten minste twee vermist. Het Strafhof vaardigde arrestatiebevelen uit tegen enkele Kenianen wegens omkoping van zes getuigen van de aanklager tegen Ruto.

Keniaanse en later ook ICC onderzoekers begonnen direct na het verkiezingsgeweld in 2008 met onderzoeken. Uhuru Kenyatta, destijds vicepremier en minister, kon rekenen op medewerking van de Keniaanse geheime dienst. Maar niet Ruto, die toen nog in het kamp van de oppositie zat. Zo werden vermoedelijk vele bewijzen tegen Ruto overgedragen aan de onderzoekers terwijl mogelijke bewijzen tegen Kenyatta werden verdonkeremaand. De zaak tegen Kenyatta is “wegens gebrek aan bewijs” eerder dit jaar gestopt. Nu beiden politieke vrienden zijn, en samen nog zeker 15 jaar aan de macht willen blijven, speelt dit verleden op.

De prominente mensenrechtenadvocaat Gibson Kamau Kuria sprak in een krantencolumn over minachting van het ICC door Kenia. “De gebedsdiensten moeten onmiddellijk stoppen, want ze beschadigen het recht in Kenia en ons internationale aanzien”, schreef de advocaat.

Het pauselijke bezoek, met alle zegeningen en gebeden, heeft dat internationale aanzien weer wat opgepoetst.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ERROR: si-captcha.php plugin: securimage.php not found.