UncategorizedEen moord en rellen in Mombasa: een lange geschiedenis van buitenrechterlijke exectuties

Een moord en rellen in Mombasa: een lange geschiedenis van buitenrechterlijke exectuties

Reading Time: 2 minutes
The Keniase Star bericht over dood van sheikh Rogo op 28 augustus. Zijn vader met het lichaam van zijn zoon na de aanslag.
The Keniase Star bericht over de dood van sheikh Rogo op 28 augustus. Zijn vader na de aanslag met het lichaam van zijn zoon.

Vorige maand braken er rellen uit in de Kenaise havenstad Mombasa. De relschoppers in Mombasa verdenken de Keniase politie ervan de vurige prediker Aboud Rogo Mohammed te hebben vermoord. De Keniase politie zegt dat Al Shabaab achter de maandag 27 augustus uitgebroken gewelddadigheden zit. Twee dagen lang werden enkele kerken, waaronder het kantoor van het Leger des Heils, aangevallen en geplunderd. Vier mensen kwamen om. Kenia is gewend geraakt aan tribaal geweld, zeker rond verkiezingen. Maar geweld tussen religieuze groepen is zeldzaam.

Kenia kent een lange geschiedenis van buitenrechtelijke executies, van de politici Tom Mboya en J.M.Kariuki onder de eerste president Jomo Kenyatta tot de moorden op aanhangers van de sekte Mungiki de afgelopen jaren. Menige bewoner van Nairobi heeft wel eens gezien hoe vermeende criminelen worden geëxecuteerd voor ze naar een politiebureau worden afgevoerd. De speciale VN rapporteur Philip Alston noemde de Keniase politie enkele jaren geleden “out of control”.

Na de aanslag op de Amerikaanse ambassade in 1998 in Nairobi en die op een hotel ten noorden van Mombasa in 2002 kwam de islamitische bevolking van de kust in de verdachtenhoek te zitten. Zowel Keniase als Amerikaanse agenten van de geheime diensten gingen verdachten arresteren en ondervragen. Na de overname in 2006 Somalië door islamitische radicalen intensiveerde die focus op de kust. De moslims voelen zich in het verdomhoekje gedreven.

Sinds 2007 werden volgens een rapport van Human Rights Watch negentig verdachten van banden met islamitische radicalen in de regio in het geheim ontvoerd en uitgeleverd aan Ethiopië, waar ze door Ethiopische en Amerikaanse agenten werden ondervraagd. Sommige van hun, zoals de Keniaan Mohammed Abdulmalik, doken weer op in Guantanamo Bay, het Amerikaanse detentiecentrum op Cuba.

Net als de Amerikanen houdt de Keniase politie  er zijn eigen methodes op na. Tenminste vier Keniase verdachten van banden met Al Shabaab zijn sinds begin dit jaar verdwenen. Terreurverdachte Samir Hashim Kahn zou samen met Mohamed Bekhit Kassim in Mombasa zijn ontvoerd toen ze uit een matatu(openbaar vervoer) werden gesleurd. Het lichaam van Kahn werd in april dit jaar in het wildpark Tsavo teruggevonden, Kassim is nog steeds zoek. Kahn, Kassim en de nu vermoorde Rogo hadden zaken tegen hen lopen in de Keniase rechtbanken wegens vermeende banden met terroristen. Rogo werd eerder in verband gebracht met de aanslagen in 1998 en 2002, maar werd wegens gebrek aan bewijs nooit veroordeeld.

Twee andere verdachten, Sylvester Opiyo en Yaqub Musyoka, moesten zich in mei bij de politie in Molo melden om informatie te geven over “activiteiten van Al Shabaab in Kenia”. Waarna ze nooit meer zijn teruggezien.

Het lijkt een lange trend. Toen de politie het enkele jaren terug opnam tegen de soms moorddadige Mungiki aanhangers “verdwenen” er een geschatte 300 leden van de sekte. Sommige lijken werden gevonden in de bossen rond Ngong hills bij Nairobi, over de jaren een traditionele dumpplaats voor Keniase opposanten.

See also “View from Da Hood” on  theafricanists:  htttp://theafricanists.info/

Koert Lindijer
Koert Lindijer
Koert Lindijer has been a correspondent in Africa for the Dutch newspaper NRC since 1983. He is the author of four books on African affairs.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Laatste artikels

Gerelateerde artikelen

Verified by MonsterInsights